Crêpes mania

Igår myste vi med crêpes/galettes. De blev grymt goda. Vi hade kyckling, soltorkade tomater, mozzarella salt, peppar och ruccola på våra. Och efterrättscrêpes med nutella såklart!
Eftersom ni är några som hyser lite extra kärlek till Frankrike, tänkte jag att ni kanske vill veta hur man gör dem. Med ett riktigt, franskt crêpesrecept och så... Det funkar alltså även till galettes (matcrêpes)!
Det här receptet ska räcka till åtta personer... På den stora hällen blir det kanske åtta stycken. Gör man dem i vanlig stekpanna blir de fler.
TILL SMETEN BEHÖVS:
500g mjöl
5 ägg
7,5 dl mjölk
4 msk olja
1 nypa salt
2,5 dl vatten
Tid
Häll upp mjölet i en bunke och gör en grop i mitten av mjölhögen. Häll i ett ägg och blanda in det i mjölblandningen, riktigt ordentligt. Gör sedan
likadant med resten utav äggen, ett i taget.
Blanda sedan ned mjölken, en dl i taget. Målet är att det inte ska bli några klumpar.
Blanda i salt, olja och vatten.
Låt smeten stå i kylen i minst två timmar.
HUR DE GRÄDDAS:
Ta lite olja på en bit hushållspappet och stryk det snabbt över hällen/stekpannan så att den täcks av ett tunt och jämnt lager av fett.
Häll upp lite smet och använd en sådan här himla bra sak för att smeta ut crêpe:en. Rotera pinnen medurs och dra med smeten tills allt har
stelnat.
Vänta ett litet tag.
Använd en stekspade (och kanske en liten hand) för att vända på din crêpe.
FYLLNING:

Lägg det du vill fylla din crêpe med på halva crêpe:en.
Vik över den andra halvan.
Låt fyllningen bli varm, ev. ost får smälta och så.
Vik ihop din crêpe ytterligare en gång et voilà!

Vi avslutar crêpeshysterin med en liten film som jag knåpade ihop när vi bodde i Paris (fast scrolla ner på bloggen först och stäng av ljudet
på sminkvideon som går på automatiskt. Hon stör ju den franska musiken!). Stället heter Brasserie Esmeralda förresten och ligger vid
Notre Dame. Här och här har jag skrivit mer om crêpes och bra crêpes-ställen i Paris.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0